Nytt Möte - Djurrätt

Nu på fredag den 26:e februari klockan 15.30 i Karlbergsskolan bibliotek är det återigen möte. Du borde faktiskt komma, i ärlighetens namn.
Vi kommer diskutera djurrätt, ett ämne som innehåller alla tankar om djur kontra människa. aktuella frågor är t ex:
  • Vad skiljer människa och djur?
  • Har djur exakt samma rättighetersom människor?
  • Har djur en själ?

Kom och mys och diskutera!
Fler tjejer efterlyses! Och är du djurrättsaktivist är ditt livs chans nu!
GratisFIKA!

Möte 5

Det femte mötet hade temat Finns det gud?

Hur har tron på det gudomliga uppkommit? En teori är att de som är förtryckta börjar drömma om någon som kan hjälpa dem, en "himmels frälsargestalt" och att förtyckarna använder den här drömmen för att hindra de förtryckta att göra revolution. Även om denna teori eller någon annan stämmer, kan det inte vara gudens/gudarnas sätt att fästa gudstron i oss?

Vad kan räknas som bevis för att det finns en höger makt eller inte? Behöver du som troende eller icketroende ett konkret fysiskt bevis för att tro på något eller är en känska bevis nog?

Är religion bra eller dålig?

Det blev ett lyckat möte, vi diskuterade ivrigt, lyssnade, förklarade, funderare och tänkte efter och tänkte om! Det fanns många intressanta och tänkvärda tankegångar och flera delade meningar. Kom vi överns om något alls var det att änmet för möte 5 fortfarande är en av de eviga frågorna!

Vanja Lindeberg, TänkerDu?-projektet


Kycklingen om möte 5

Tycker att det var ett väldigt intressant och bra ämne att diskutera om. Är också något som man kan diskutera om utan att ha en massa förhands information vilket alltid är bra. Personligen så tror jag inte på gud, kan dock förstå dem som gör det, och jag är också ganska så religions kritisk, men fick en lite mer positiv uppfattning om religion efter att diskussionen. Tycker att det blev många bra åsikter som kom fram och skulle egentligen ha kunnat diskutera ännu mer om det (är ju lite av en evighetsdiskussion). Lite synd att det förmodligen aldrig kommer att bevisas om det finns en gud eller ej men det ger i alla fall upphov till trevliga diskussioner:)

Bagarens bild möte 5


En okänds bild möte 5


Ännu en okänds bild möte 5


Okänd möte 5


Bagaren

Jag vet inte om det finns något gudomligt.
Jag har kännt samhörighet med världsaltet när jag står doftande sommarmorgon på en äng och ser ner mot sjön. Vad det nu kan betyda.
----------------
Bevis
"Jag lovar! Jesus stod där!"

Inspektor Detektor

Vi kan veta saker
Men vetande är ett diffust begrepp
Det är människans subjektiva upplevelser
Det går att påstå att chansen för Gud finns är lika stor som att han inte finns
Det är upp till dig
Men
Att pröva har aldrig skadat någon

Hemlig Sekreterare

Gullivers resor pratade vi inte om
Egna erfarenheter istället för bäcker

Hoogachaca

oj, vi fick vårt eget barn!:)

Nytt möte!

Välkomna på ännu ett TänkerDu?-möte!
Tisdag 16 februari 15:30 träffas vi igen i skolbiblioteket och fikar och diskuterar. Dagens ämne: Finns det gud?


bagaren

Om du säger:
-Det här hände mig.
Kan jag inte säga:
-nej, det gjorde det inte.
----
"Årets förvillare"?
----
Jag vet inte vad jag tror.
Jag tror inte man kan flytta bitar av sig själv.
----
Alla dessa myror!
----
Kontakter mellan folk.
----
Människa är snarare en kännande varelse som tänker än en tänkande varelse som känner.
----
Tid?


okänd

Tankar från fjärde mötet

okänd


Hemliga sekreteraren...


Inspector Detector

Finns det övernaturliga saker?
Slagrutan Auror, "känslan", har den något värde över det vi kallar vetenskap?
Finns det någon annan dimension som vi hittar genom slagrutan?
Hur kan en folktro finnas runt hela jorden på detta?

kycklingen

Intressant. Känner mig mer öppen för möjligheten men tror i nuläget inte på det. Måste säga att han trots det var övertygande och engagerande. Tycker att t ex slagrutor och auror känns antagligen mer troligt än spöken.

Skulle gärna sett lite mer "diskussioner" dvs lite mer argument för/emot. Kände dock tyvärr att jag kunde lite för lite för att kunna bidra speciellt mycket med det. Fast det var kanske inte riktigt ett ämne där det passaför mer argumentation eftersom det var ganska "vagt" och svårt att "bevisa"

Det var trots allt väldigt intressant och trevligt. Sjukt goda chokladbollar! Dimensioner känns som en intressant förklaring till övernaturliga saker.


Fjärde mötet

Det fjärde mötet i projekt ”Tänker Du?” utgick från den flummiga överskriften: bortom allt vetande. Vi fick en föreläsning av Björn Lindblom som i många år haft ett amatörintresse för slagrutor, vinkelpekare och lite övernaturliga folktrosaker.

 

Björn berättade många historier som var intressanta och som verkade ha goda källor. Han påpekade ändå alltid att det var ett perspektiv att se saker på. ”vi vet aldrig att det är sant, men det är intressanta tankegångar”. Det finns dock många som inte alls har speciallt mycket sanning i det de gör inom detta område.

Slagrutan är två klykor som sitter ihop. Håller man dessa på ett speciellt sätt så sägs det att man ska kunna hitta vatten, metaller och alla möjliga saker. Vi fick höra många historier om folk som t o m vetat exakt hur djupt ner vattnet var i marken. Tekniken var inte så svår att förstå och vi fick pröva själva, man kan leta efter precis vad man vill. Vinkelpekaren är liknande, fast består av två metallpinnar.

Vi fick också höra många historier om hus där det spökat och lite teorier om detta.

 

Vi sa att det är spännande att se detta perspektiv av något, och att det inte går att vetenskapligt bevisa, men att det använts genom alla tider i stor geografisk utsträckning. Kanske finns det någon extra dimension av krafter som slagrutan hittar. Spöken och sådana upplevelser känns kanske konstigt ända tills den dag man drabbas själv.

 

Anton Lindblom Projekt ”Tänker Du?”


nästa möte!

KOM på Tänker du diskussionsgruppen på Karlbergsgymnasiet.
Möte blirdet igen fredagen den 5:e februari.
DU är välkommen och det blir föreläsning av Björn lindblom
som pratar om saker viinte vetså mycket om exempelvis spöken, och slagrutor.

RSS 2.0